Dupont C., Bicho N., 2015 – « Marine invertebrates and models of economic organization of the coastal zone during the Mesolithic: French and Portuguese examples. » Chapter seven, In: Bicho N., Detry C., Price T. D., Cunha E. (eds.). Muge 150th, The 150th Anniversary of the Discovery of Mesolithic Shellmiddens. Vol. 1, Cambridge Scholars Publishing. Newcastle, ISBN 978-1-4438-8007-7, 89-103.

                                


Marine invertebrates spectra in Beg-er-Vil and Cabeço da Amoreira

Spectre des invertébrés marins de Beg-er-Vil et de Cabeço da Amoreira

 

Résumé

 

En dépit de la fréquence importante des invertébrés marins dans les amas coquilliers mésolithiques, leur étude n’était pas systématique avant la fin du 20ème siècle. Le développement des disciplines archéologiques comme l’archéozoologie a aidé à modifier les méthodes de fouille développées pour les amas coquilliers mésolithiques. En fait, le régime alimentaire des populations mésolithiques était connu uniquement à partir des vestiges les plus volumineux ramassés à vue à la fouille tels les restes de poissons les plus grands et les coquilles les plus résistantes. Ainsi notre connaissance des composants alimentaires fut totalement biaisée et leur description le plus souvent réduit à une liste d’espèce composée des animaux exploités les plus grands.

Cette situation a provoqué de nouvelles fouilles durant les dernières 20 années de célébres amas coquilliers mésolithiques tels Beg-an-Dorchenn et Beg-er-Vil en France ou ceux des complexes de Muge et du Sado au Portugal. Ces nouvelles fouilles offrent une vision renouvelée des régimes alimentaires et des modes de résidence de ces populations. Elles nous permettent également de discuter de leur place dans les modèles d’organisation spatiale des Mésolithiques ayant fréquenté la côte.

 

Abstract

 

In spite of the extremely high frequency of marine invertebrates in Mesolithic shell-middens, their study was not systematic before the end of the 20th century. The development of archaeological disciplines such as archaeozoology helped to change the method of excavation involved in Mesolithic shell-middens. Finally, the diet of Prehistoric populations from old excavations was only known from relatively large artefacts collected by hand, and thus, only large fish and more resistant shells were collected. So our knowledge of the components of food was totally distorted and their description was reduced to a list of species and to the largest animals.

This outcome caused the “re-excavation” during the last twenty years of some of the most famous Mesolithic shell-middens, including Beg-an-Dorchenn and Beg-er-Vil in France or those from the Muge and Sado complexes in Portugal. These new excavations offer a renewed vision of the diet and the residence of these populations. They also allow us to discuss their place in the spatial organization of the coast during the Mesolithic.